• Locke's Public School

    Locke's Public School multiple additions (from 1952 to 1974) made way-finding confusing. To solve this issue, a new front entrance canopy was designed to help identify the entrance from the street and for pedestrians entering the facility. This project involved extensive interior renovations to the existing school as well as the addition of a new Gymnasium, Activity Room, and Classrooms.

  • Stoney Creek Public School

    Located in the expanding Stoney Creek community in north London, Stoney Creek Public School is designed to accommodate approximately 600 students ranging from Junior Kindergarten to Grade 8. The two storey design provides for classroom space, a double gymnasium, a state-of-the-art Library Resource Centre, a General Arts Room and a Developmental Centre to accommodate students with special needs.

    The building is designed with an efficient shape plan oriented along Nicole Avenue to provide civic and street presence within the community while simultaneously framing a south facing playground with direct access to the adjacent community park. An extended canopy draws students, employees and visitors towards the main entrance which opens up into a light-filled atrium, the heart of the building, which provides direct access to the Library, Gymnasium and Office while branching off into two classrooms wings.

    The school has been designed to achieve an increased level of energy efficiency, through an improved building envelope including increased insulation levels and enhanced window and curtain wall systems, as well as a highly efficient mechanical system. The project received four out of five Green Globes through the Green Globes™ system for rating sustainable design.

  • Claudette MacKay-Lassonde Pavilion

    Designed in association with Shore Tilbe Irwin & Partners, this addition to the Engineering School at the University of Western Ontario will provide space for research into "green" technologies and includes laboratories and office space for faculty. A LEED® Gold candidate, this building incorporates innovative technologies for water conservation and energy conservation to achieve its environmental goals.

  • Blenheim District Public School

    Blenheim District Public School is a new elementary school located in rural southwestern Ontario, and will accommodate approximately 350 students from Junior Kindergarten to Grade 8. Designed to allow an existing school to continue in operation until the new school is complete, the design nevertheless, creates a relationship to the site and incorporates existing features, including a cenotaph, into a new axial entry sequence to the main entrance of the school. Program elements include regular classrooms and Kindergartens which have been organized around a courtyard that opens into the main play area; a Gymnasium and an Activity Room for primary students, which can be joined to create a larger gathering space; a Library/ Computer Lab as well as administration area.

  • Matthews Hall Private School

    This addition to Matthews Hall provides a new Gymnasium and Dramatic Arts Studio adjacent to an existing facility, including the conversion of the existing Gymnasium into a new Library. Recently awarded 3 Green Globes™, the building was designed to include as many environmentally friendly features as possible within a pre-existing budget.

  • Clara Brenton Public School

    The additions and alterations to Clara Brenton Public School provide a completely new image for this elementary school, re-orienting the main entrance to create an enhanced civic and street presence. A bright and spacious gathering area is the new focus of the school, around which the new Office, Gymnasium and Activity Room are organized. The existing gymnasium has been transformed into a light-filled Library and Computer Lab, and the entire school has been made accessible through the strategic use of ramps and elevators.

All contents copyright © 2017 Cornerstone Architecture All rights reserved.