• Brescia University College

    Brescia University College is at an important point in its history. With the establishment of its first graduate program in 2007, the College continues to expand and evolve, both in its range of services offered to students, as well as the size of the student body. The timing of this project, designed in association with Perkins + Will Canada, serves an opportunity to provide the Brescia Campus with new facilities that embody the College's methodology. The Ursuline Sisters, founders of Brescia University College, have been a strong influence on the character of the school, up to the present day. The Ursuline Sisters have stressed a holistic approach to learning by recognizing a kinship amongst all aspects of creation. As a result, respect for the environment, with an emphasis on sustainability, are key factors of the Sisters' methodology. The qualities of this distinctive community, evolved since its inception, are reflected in the design, both in the organization of the campus, as well as the built environment.

    Photo Credit: Lisa Logan Photography

  • King's University College Student Life Centre

    Designed in association with Perkins+Will Canada, the Darryl J. King Student Life Centre at King's University College will become the social hub of campus life, fostering formal and informal interactions and providing a physical framework for collaboration, study and play. Sited at the southeast corner of the campus and connected to the existing G. Emmett Carter Cardinal Library, it establishes a strong public presence for the school within the formal campus and surrounding community. The building integrates two outdoor gathering spaces, the student life plaza and courtyard with program areas including, the learning commons, café, student lounge, theatre, games mezzanine, student council offices and meeting rooms.

    Photo Credit: Lisa Logan Photography

  • Locke's Public School

    Locke's Public School multiple additions (from 1952 to 1974) made way-finding confusing. To solve this issue, a new front entrance canopy was designed to help identify the entrance from the street and for pedestrians entering the facility. This project involved extensive interior renovations to the existing school as well as the addition of a new Gymnasium, Activity Room, and Classrooms.

  • Stoney Creek Public School

    Located in the expanding Stoney Creek community in north London, Stoney Creek Public School is designed to accommodate approximately 600 students ranging from Junior Kindergarten to Grade 8. The two storey design provides for classroom space, a double gymnasium, a state-of-the-art Library Resource Centre, a General Arts Room and a Developmental Centre to accommodate students with special needs.

    The building is designed with an efficient shape plan oriented along Nicole Avenue to provide civic and street presence within the community while simultaneously framing a south facing playground with direct access to the adjacent community park. An extended canopy draws students, employees and visitors towards the main entrance which opens up into a light-filled atrium, the heart of the building, which provides direct access to the Library, Gymnasium and Office while branching off into two classrooms wings.

    The school has been designed to achieve an increased level of energy efficiency, through an improved building envelope including increased insulation levels and enhanced window and curtain wall systems, as well as a highly efficient mechanical system. The project received four out of five Green Globes through the Green Globes™ system for rating sustainable design.

  • Claudette MacKay-Lassonde Pavilion

    Designed in association with Shore Tilbe Irwin & Partners, this addition to the Engineering School at the University of Western Ontario will provide space for research into "green" technologies and includes laboratories and office space for faculty. A LEED® Gold candidate, this building incorporates innovative technologies for water conservation and energy conservation to achieve its environmental goals.

  • Blenheim District Public School

    Blenheim District Public School is a new elementary school located in rural southwestern Ontario, and will accommodate approximately 350 students from Junior Kindergarten to Grade 8. Designed to allow an existing school to continue in operation until the new school is complete, the design nevertheless, creates a relationship to the site and incorporates existing features, including a cenotaph, into a new axial entry sequence to the main entrance of the school. Program elements include regular classrooms and Kindergartens which have been organized around a courtyard that opens into the main play area; a Gymnasium and an Activity Room for primary students, which can be joined to create a larger gathering space; a Library/ Computer Lab as well as administration area.

All contents copyright © 2021 Cornerstone Architecture All rights reserved.

Error message

×