• St. Joseph's Hospice of Sarnia Lambton

    The St. Joseph’s Hospice and Resource Centre of Sarnia Lambton provides end-of-life care and counseling services for their residents and families. The project consisted of the complete rehabilitation of a historic century home, and the construction of a new 10 bed residential facility, linked to provide complete accessibility between the two functions, while negotiating a two-storey grade change between the two buildings. The transformation of the existing house into a comforting and welcoming resources centre, included the restoration of many of the historic details, while providing accessible offices, meeting spaces and counseling spaces with all of the current technologies. The residence is designed to provide a sense of dignity, privacy and security for residents and their families, in comfortable and calming rooms, as well as in the common areas which accommodate larger gatherings and meals. The beautiful gardens that have been created around the hospice are visible from all of the resident rooms, providing an important connection to the outside, both physically and visually.

  • St. Joseph's Hospice of London

    The St. Joseph’s Hospice of London provides palliative care and bereavement counselling to individuals and families in the city and surrounding areas. To accommodate expanding programs and the addition of resident care, the Hospice relocated to the third-floor east and south wings of the Sisters of St. Joseph Residence building, completed by Cornerstone Architecture in 2005. The shared philosophy between the Hospice and Sisters of St. Joseph organizations was a key element in the development of this mutually supportive partnership.

    Commitment to the environment is a commonality between the two groups. The Sisters Residence Building was Certified LEED® Gold in 2007, and as a result, the Hospice designed and certified their new space according to the LEED® CI standard. Sustainable design features included recycled fixtures and materials, low-flow plumbing fixtures and new materials with low-VOC content. Areas within the 38,690sf footprint include offices, 10 resident rooms, resident common areas, support spaces, therapy rooms and a children’s activity room.

    Click here to watch a virtual tour of the new space.

    Photo Credit: Scott Webb Photography

  • Private Residence

    Located in a mature neighbourhood adjacent to the Thames River in London, Ontario, this private semi-detached residence was built for environmentally conscious siblings and their significant others. 

    Taking advantage of a rare opportunity of two adjacent riverfront properties, the clients recognized the benefits of a semi-detached residence, including cost and energy savings of sharing a demising wall, as well as the increase in floor area gained from eliminating an internal side yard setback.

    The focus of the design was to create a welcoming street elevation while prioritizing the expansive views to the river beyond. A key obstacle to this was a three meter high flood protection berm between the properties and the river. In order to overcome this, the typical residential floor plan with common areas on the ground floor and bedrooms above was inverted, locating support spaces at grade with the common areas and master suite on the second level.

    The form incorporates a butterfly roof line to further address the street, while providing deep overhangs on the south elevation to shade the living spaces in the warmer months. The material palette maintains a modern aesthetic with Western Red Cedar accents which integrate the home into the natural surroundings.

  • Execulink Telecom Offices

    This new 19,000 square foot office building is located in Woodstock, Ontario and is directly adjacent to highway 401. Constructed for Execulink Telecom, this facility was designed to serve as the headquarters for the telecommunication company which services Southwestern Ontario. The exterior consists of large glazing units that are harmonized with vintage rust-coloured masonry and a smooth-faced architectural concrete block base. A substantial fabricated steel canopy emphasizes the main entrance of the building. The main feature of the interior space is a large open-concept atrium that incorporates a suspended wood panel ceiling. This ceiling treatment not only provides visual interest to the space, but acts as a natural sound absorbent surface to promote a peaceful working environment for Execulink staff. The floor plan includes an expansive open workstation area which wraps the perimeter of this single-story building, a centrally located large staff area, which incorporates both training and meeting rooms, and a lab inventory/assembly that is located at the central west end of the building. Building operational services and an exterior loading dock are located directly adjacent to both the lab and staff entrances. This design has taken future growth into consideration, by designing the structure to accommodate for a future two-storey addition.

All contents copyright © 2017 Cornerstone Architecture All rights reserved.